De Filosofie.

Taboes worden doorbroken door ze een gezicht te geven.

In Nederland hebben ongeveer 150.000 vrouwen gediagnosticeerd vaginisme. Dit betekent dat het voor deze vrouwen niet mogelijk is om geslachtsgemeenschap te hebben, ondanks hun wens daartoe. Dit aantal is slechts het topje van de ijsberg want de schaamte is voor velen vaak zo groot dat de stap naar hulp (nog) te ver is. Met een team van mensen wordt voortdurend gewerkt aan dit unieke online platform om het taboe letterlijk een gezicht te geven.

Het initiatief is ontstaan uit het gedachtengoed dat iedere vrouw recht heeft op een plezierig en pijnvrij seksleven en dat de drempel om dit te bereiken verlaagd moet worden. In de research voorafgaand aan deze website is gemerkt dat schaamte en onwetendheid de belangrijkste blokkades zijn om met het probleem naar buiten te treden. De schaamte, het schuldgevoel, de onzekerheid en de voortdurende strijd met het heersende seksmoraal maken het voor sommigen onmogelijk om over dit taboe te praten. Maar ook viel op dat achter het verdriet en de frustratie krachtige vrouwen schuil gaan, die vechten voor hun eigen seksuele vrijheid en daarmee ook vechten voor ‘de schaamte voorbij’. Dit platform poogt een spiraal van anonimiteit en angst te doorbreken. Doordat deze vrouwen hun verhaal in beeld vertellen en daarmee de filosofie van Leven Met onderstrepen, zijn zij het levende bewijs dat schaamte niet hoeft. Het geeft andere vrouwen de kracht om ook naar buiten te treden, hulp te zoeken en de dialoog met hun naasten aan te gaan.

Andrea Bijen [1985] is initiatiefnemer van dit platform. Andrea werkt vanuit een achtergrond in film en research en is geïnteresseerd in thema’s rondom seksualiteit, seksuele gezondheid en het vrouwelijk lichaam. Niet alleen wat het fysiek behelst, maar ook welke ruimte het inneemt. Ruimte in verhouding tot de zelf, maar ook in contact met de ander en de rol die het in de maatschappij inneemt. Leven Met is haar eerste online initiatief waarin ze letterlijk onbesproken thema’s op integere wijze zichtbaar maakt door het gebruik van bewegend beeld. Op dit moment werkt ze aan SAME|different, een korte film over de uniekheid en uniformiteit van het vrouwelijke lichaam. 

Hulp zoeken.

Ben je er klaar voor om hulp te zoeken? Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologen naar een erkende seksuoloog bij jou in de buurt. De titel seksuoloog is niet beschermd en daarom kunnen ook niet gekwalificeerde personen zich seksuoloog noemen. Alleen seksuologen NVVS hebben een goede kwalificatie. Zij staan geregisteerd in een kwaliteitsregister.
logo_Kaal_punt